
والدین سمی چه خصوصیاتی دارند؟
والدین سمی نمیتوانند مراقبتهای عاطفی، جسمی و روانشناختیای را که کودک برای رشد و سلامت عاطفی و مستقل بودن نیاز دارد، ارائه کنند. در نتیجه کودک دچار آسیبهایی در ابعاد مختلف سلامت روان میشود. در این مقاله قصد داریم تعدادی از ویژگیهای سمی والدین را باهم مرور کنیم. تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
والدین سمی چه خصوصیات و ویژگیهایی دارند؟
فرزند شایسته بودن و پدر و مادر خوب بودن کار آسانی نیست و کمتر کسی میتواند بگوید که رابطه ایدهآلی با فرزندان یا والدینش دارد. خدا سایه پدر و مادرها را بر سر بچهها نگهدارد که بیشترشان هم از هیچ تلاشی برای عزیزانشان دریغ نمیکنند. ولی هستند خانوادههایی که با معضلی به نام «والدین سمی» دستوپنجه نرم میکنند. در مجله اسوه نگاهی به این مشکل میاندازیم، با نشانههای آن آشنا میشویم و میبینیم که چطور میتوانیم برای بچههایمان والدین بهتری باشیم
همچنین بهتر است قبل از مطالعه این مقاله سبک فرزند پروری | بهترین سبک فرزند پروری چیست؟ را مطالعه نمایید.
حال برای اینکه یک والد سمی را شناسایی کنیم به این نشانهها دقت کنید.
نشانههای والدین سمی
والد سمی معمولا مجموعهای از رفتارهای ناسالم را در خود دارد؛ ازجمله:
۱-غرق در خود بودن
والدین سمی تمایل دارند که خودمحور باشند و خواستههایشان را بر نیازهای فرزندانشان ارجح بدانند. چنین والدینی غرق مسائل خودشان هستند، برای حمایت عاطفی نمیتوان رویشان حساب کرد و با دیگران همدلی و همدردی نمیکنند.
۲-تعصب و یکدندگی
آنها به درست بودن نظرات و ارزشهایشان اصرار دارند و نظرات مخالف خود را نادرست میدانند. این پدر و مادرها فرزندانشان را مجبور خواهند کرد که همین نظرات و ارزشها را داشته باشند.
۳- انتقاد ناپذیر بودن
چنین پدر و مادرهایی بهشدت نسبت به انتقاد حساسیت دارند. هرزمانی که نظرات، ارزشها یا کارهایشان مورد سوال قرار گیرد، ضعف آنها در کنترل احساسات باعث میشود که واکنشی شدیدا احساسی و غیرقابل پیشبینی از خودشان نشان دهند.
۴- بیثباتی عاطفی
بعضی از والدین خودشیفته، ناگهان ممکن است از کوره دربروند و خون به پا کنند. قابل پیشبینی نبودن چنین پدر و مادرهایی به اندازهای است که ممکن است با کوچکترین تحریکی، رفتاری بسیار تند، خصمانه، تهاجمی و بیرحمانه از خودشان نشان دهند.
۵- دخالت کردنهای بیجا
این دسته از والدین رفتارهای مداخلهجویانه دارند و ممکن است از ابزارهایی مانند به وجود آوردن احساس گناه در فرزندانشان و بیاعتنایی نسبت به آنها برای کنترل کردن فرزندان استفاده کنند. آنها همچنین ممکن است برای آنکه به خواستههای خود برسند، واقعیت را به نفع خود تفسیر کنند و نقش قربانی را بازی کنند.
۶-بد زبانی و فحاشی
آزار کلامی و روانی در خانوادههای سمی رایج است. در این خانوادهها، والدین برای ارتباط برقرار کردن با فرزندانشان به فریاد زدن، جیغ کشیدن و استفاده از القاب توهینآمیز متوسل میشوند.
چنین والدینی به هرگونه ابراز وجود، اظهار نظر قاطعانه ولو محترمانه، نافرمانی و اشاره به تفاوتهای فردی، به چشم حملهای همهجانبه به خودشان نگاه میکنند. آنها برای تربیت بچهها و وادار کردن آنها به رعایت قوانین خانواده دست به تنبیه بدنی میزنند.
بعضی از این پدر و مادرها به همین بسنده نمیکنند و متاسفانه کودکان آنها ممکن است مورد آزار جسمی یا حتی جنسی قرار بگیرند.
۷- کنترلگری شدید
پدر و مادرهای سمی تشنه کنترل کردن هستند. سبک فرزندپروری آنها اغلب مستبدانه و سلطهجویانه است. این تمایل در آنها وجود دارد که از ترس بهعنوان ابزاری برای جلب موافقت دیگران استفاده کنند.
خواستههای نامعقول چنین والدینی میتواند عواقبی برای فرزندانشان داشته باشد که حتی در بزرگسالی هم رهایشان نکند. دراینمیان بعضی والدین کنترلگر میخواهند زندگی نداشته خودشان را بهواسطه حضور فرزندانشان تجربه کنند.
۸-مقصر دانستن همه بهجز خود
والدین خودشیفته هیچوقت مسئولیت کارهای خودشان را نمیپذیرند و عملاً منکر همهچیز میشوند. آنها بابت مشکلات و ناراحتیهای پیشآمده در خانواده، تقصیر را تماما متوجه اطرافیان خود میدانند.
درست است که والدین، بیشتر اوقات بهترینها را برای فرزندانشان میخواهند یا تا جایی که در توانشان است بهترین کار ممکن را برایشان انجام میدهند. با این حال گاهی اوقات بهطور خواسته یا ناخواسته رفتارهایی را در فرزندپروری نشان میدهند که از نگاه روانشناسان تحت عنوان عادتهای سمی نامگذاری میشوند. چرا که زهر این رفتارها میتواند تا سالها در بدن فرزند باقی بماند و آسیبهای فراوانی را ایجاد میکند.
منبع محتوا |
نظرات شما